Τι είναι το dot journalling και γιατί να το δοκιμάσουμε;

Home / LIFE / Τι είναι το dot journalling και γιατί να το δοκιμάσουμε;
dot journalling

ή τι συμβαίνει όταν το “Για ένα δικό σου δωμάτιο” γίνεται “Για ένα δικό σου τετράδιο” και από τα άπειρα note keeping apps του υπολογιστή και του κινητού εμείς επιλέγουμε ένα χειρόγραφο, λευκό τετράδιο.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του dot journalling!

dot journalling

Η φίλη Μαρία από το πολύ όμορφο blog S for Summer μας εξηγεί τι είναι ένα dot journal:

Άραγε πόσα πράγματα χωρούν σε ένα μυαλό; Ίσως τόσα όσα καταφέρνεις να χωρέσεις σε ένα τετράδιο. Στο δικό σου τετράδιο.

Σκέψεις, ημερομηνίες, ζωγραφιές, σημειώσεις, λίστες κι άλλες λίστες, τελίτσες, χρώματα ή μονοχρωμίες, γραμμές, σχέδια, στίχοι, στόχοι, αριθμοί, όνειρα, πρόγραμμα, «να θυμηθώ αυτό» ή «να αλλάξω εκείνο», η πρόοδός σου σε διάφορους τομείς, σελίδες λευκές, κολλημένες φωτογραφίες, στιγμιότυπα, αναμνήσεις, αποξηραμένα ανθάκια, πολύχρωμο σελοτέηπ ή αυτοκόλλητα, χρυσόσκονη, κουτάκια, επιτεύγματα, υπενθυμίσεις, παροτρύνσεις, παροιμίες, σοφά λόγια, λόγια φίλων, αφιερώσεις, ημερολογιακές καταχωρίσεις ή λακωνικές λέξεις γραμμένες σα σε μυστικό κώδικα για να ταιριάζουν σε έναν συνδυασμό, όλα γραμμένα από εσένα. Σε ένα τετράδιο. Στο δικό σου τετράδιο. Όλα γραμμένα για σένα. Για να γίνεις καλύτερος. Για να θυμάσαι. Για να οργανώνεσαι. Για να έχεις κίνητρο να δημιουργείς. Για να μετράς τις νίκες σου.

dot journalling

Όλα γραμμένα από εσένα. Σε ένα τετράδιο. Στο δικό σου τετράδιο. Το dot journal ή άλλως στο bullet journal. Ή όπως θα το καλούμε σήμερα κι απόψε, στο «δικό σου τετράδιο».

Υπάρχουν αμέτρητα tutorials σχετικά με bullet / dot journalling στο διαδίκτυο, youtube, blog posts ακόμη και στο pinterest ή στο instagram. Μαζί με ιδέες για διακόσμηση, για το στήσιμο που έχει την μοναδικότητα να το φτιάχνεις ανά μήνα ή ανά εβδομάδα ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτεις για να το σχεδιάσεις ή ανάλογα με την διάθεση που έχεις κάθε φορά. Ρίξε μια ματιά για έμπνευση και έπειτα δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου τετράδιο. Χρειάζεσαι μονάχα ένα τετράδιο, το δικό σου τετράδιο και ένα στυλό. Επίσης, θα σου είναι χρήσιμος και ένας χάρακας και ίσως ένα μολύβι (για να κάνεις τα προσχέδια) και όλα τα άλλα που εσύ θα κρίνεις ανάλογα με την αισθητική και την διάθεσή σου.

Ανοίγοντας το δικό σου τετράδιο ίσως βρεις λίστες για ψώνια και λαχανικά και φρούτα, πόσα ποτήρια νερό να πιεις την ημέρα, αν κοιμήθηκες καλά και πώς αυτό σε επηρέασε, τι έχεις να κάνεις σήμερα και αύριο και μεθαύριο, τι νούμερο παπούτσια φοράει ο κολλητός σου για να πας πριν τα γενέθλιά του (εκεί δίπλα στην ημερομηνία θα έχεις ζωγραφίσει ίσως και ένα λαχταριστό κομμάτι τούρτας) να του πάρεις αυτό το ζευγάρι που τόσο του άρεσε, τι υποχρεώσεις σου επιφυλάσσει η εβδομάδα σου, φροντισμένος χρόνος και χώρος για τα όσα σε ευχαριστούν (μασάζ, βόλτα ή αφρόλουτρο – με κεράκια) και ποιες είναι οι πιο σημαντικές συναντήσεις που σε περιμένουν να τις κανονίσεις και να τις χωρέσεις κι αυτές στο πρόγραμμά σου.

dot journal

Υπάρχουν πολλές θεματικές που μπορείς να ενσωματώσεις στο δικό σου τετράδιο, τα λεγόμενα spreads όπως θα τα βρεις στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά μερικά από αυτά είναι ο αγαπημένος μου μετρητής συνηθειών, το απαραίτητο και επιβοηθητικό εβδομαδιαίο και μηνιαίο πρόγραμμα, βιβλία που θες να διαβάσεις, τι να μαγειρέψεις και τι υλικά χρειάζεσαι, πού να ταξιδέψεις, χρονοδιαγράμματα, μπάτζετ, σημαντικές ημερομηνίες όπως συναντήσεις, γενέθλια, συναυλίες, δρώμενα, τι παραστάσεις θες να δεις, τι δραστηριότητες να δοκιμάσεις, τι θες να πετύχεις σε σύντομο διάστημα ή και μακροπρόθεσμα.

Στο δικό μου τετράδιο, θα βρεις στόχους και όνειρα. Σημάδια που φανερώνουν πώς ήταν ο μήνας που πέρασε και παροτρύνσεις για τον μήνα που θα έρθει. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπου γράφω τους μικρο-στόχους της εβδομάδας, ξέρεις, πόσες φορές να πάω γυμναστήριο, σελίδες να διαβάσω, λίγη άμμο από τις καλοκαιρινές διακοπές ανάμνηση με λίγη κόλλα στην άκρη μιας σελίδας, ποιες φίλες να δω και άλλα περισσότερο ή λιγότερο πικάντικα και ενθαρρυντικά. Επίσης, το δικό μου τετράδιο έχει  τους στόχους για την χρονιά, τον μήνα ή το τρίμηνο. Αρκετές υπενθυμίσεις για να παραμένω σε διάθεση δημιουργίας και μικρές σημειώσεις για να ρίχνω μια ματιά όταν χρειάζομαι ξανά λίγη έμπνευση.

dot journalling

Αν έγραφα ένα listicle με τίτλο «Το καλό με το δικό σου τετράδιο» θα πήγαινε ως εξής:

  1. Εσύ θα κρίνεις ποιες ανάγκες θες να καλύψεις.
  2. Τον επόμενο μήνα μπορείς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.
  3. Είναι ένα μέσο για να οργανωθείς.
  4. Δες το σαν το προσωπικό σου πρότζεκτ. Ξέρεις, σήμερα θα δουλέψω στο δικό μου τετράδιο και μετά μπορεί να γίνει η μικρή σου ιεροτελεστία, ο χρόνος που αφιερώνεις για self care.
  5. Σου δίνει όση ελευθερία λαχταράς.
  6. Σε βοηθάει να δραστηριοποιηθείς, να παρατηρήσεις το πρόγραμμα και τα θέλω σου και να οργανωθείς.
  7. Είναι έρεισμα δημιουργίας.
  8. Φτιάχνεις κάτι από το μηδέν και μπορείς να εξαντλήσεις την φαντασία σου.
  9. Μπορείς να το αρχίσεις ή να το σταματήσεις όποτε αποφασίσεις.
  10. Είναι το δικό σου τετράδιο! Χωράει ό,τι θέλεις και είναι τόσο μοναδικό όσο εσύ!

10+1. Άφησε και λίγο χώρο για τα απροσδόκητα που κάνουν την κάθε σου μέρα λίγο πιο ξεχωριστή!

Εσύ, έχεις ήδη δικό σου τετράδιο; Θα ήθελες να φτιάξεις και ποιες πιστεύεις θα ήταν οι ενότητες που θα χρησιμοποιούσες περισσότερο;

Αν θες κι άλλες ιδέες για οργάνωση και εν γένει lifestyle θα χαρούμε να περάσεις και μια βόλτα στο μπλογκάκι μας το S For Summer.

Ήταν μεγάλη μας χαρά να μας φιλοξενήσει η φίλη Φωτεινή την οποία και πολύ πολύ ευχαριστούμε.

(Στόχος μήνα: Να ολοκληρώσω το guest post για Island Diaries check!)

Εκτός του μπλογκ μας βρίσκεις να σεργιανίζουμε εδώ κι εκεί:

Twit us: s_for_summer

Insta: s_for_summer

Facebook: S For Summer

Φωτογραφίες: Δημοσθένης Μαραγκός

What do you think?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.