“Καλωσορίσατε στο Φαύλο Κύκλο της Κόλασης. Είναι πολύ πιθανόν να έχετε μπλέξει πολλές φορές σε αυτόν … Ηρεμήστε όμως. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό είναι μέρος της ομορφιάς της ανθρώπινης φύσης.”
Ο Μαρκ Μάνσον, στο βιβλίο του, Η Ευγενής Τέχνη του Να Τα Γράφεις Όλα στα…! έρχεται να ανατρέψει τους οδηγούς αυτοβελτίωσης και το κίνημα θετικής ενέργειας που έχει κατακλύσει τον πλανήτη πρεσβεύοντας το αντίθετο (εκ πρώτης όψεως): “Μη νοιάζεσαι!” “Μη δίνεις δεκάρα” “Κάποτε όλοι θα πεθάνουμε” και επινοώντας ένα σκληρό αλλά αναγκαίο φίλο, το “Πάντα της Απογοήτευσης”.
Όμως, παρά αυτές τις ηχηρές δηλώσεις που λειτουργούν πολύ καλά ως “κράχτης” για το βιβλίο του, στην πραγματικότητα, ο Μάνσον δεν υποστηρίζει την αδιαφορία. Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε πριν να είναι αργά να δίνουμε σημασία στα σωστά πράγματα.
Στο The subtle art of not giving a F**K, το “μη νοιάζεσαι” που τόσο εμφατικά δηλώνει δε σημαίνει κάτσε στον καναπέ και κάνε zapping. Σημαίνει σταμάτα να δίνεις σημασία στις επιφανειακές λεπτομέρειες.
“Όσο μεγαλώνουμε, γινόμαστε πιο επιλεκτικοί με τα πράγματα στα οποία δίνουμε σημασία και αυτό λέγεται ωριμότητα”.
Δε θέλει να μας διδάξει πώς να κερδίζουμε στα πάντα αλλά πώς να χάνουμε και πώς να αφήνουμε τα παλιά και τα χαμένα να φύγουν μακριά μας, χωρίς να μας βαραίνουν.
Ενώ υπάρχει κάποια αξία στο να μένεις στη φωτεινή πλευρά της ζωής, η αλήθεια είναι πως μερικές φορές η ζωή είναι ανυπόφορη και το υγιέστερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε θα ήταν να το παραδεχθείτε.
Δεν ελέγχουμε πάντοτε ό,τι μας συμβαίνει. Όμως πάντοτε ελέγχουμε το πώς ερμηνεύουμε αυτά που μας συμβαίνουν όπως επίσης και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε σε αυτά.
Και με τις επιλογές τι γίνεται;
Στις μέρες μας υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές λύσεις από το σε ποιο εστιατόριο θα φάμε, που θα πάμε για διακοπές, ποιο μοντέλο κινητού θα αγοράσουμε, μέχρι και ποιο σύντροφο θα επιλέξουμε και ο σύγχρονος άνθρωπος βασανίζεται από ατελείωτα What If…? που τον κατατρώνε και δεν τον αφήνουν να καταλάβει την αξία αυτών που έχει, αναζητώντας πάντα περισσότερα σε μια κούρσα εγωισμού και ματαιότητας. Σύμφωνα με τον Μάνσον, “το εύρος της εμπειρίας πιθανώς να είναι αναγκαίο όταν είσαι νέος, άλλωστε πρέπει να βγεις στον κόσμο και να ανακαλύψεις ποια πράγματα θεωρείς ότι αξίζουν για να αφιερωθείς σε αυτά. Όμως το χρυσάφι είναι κρυμμένο στα βαθιά. Και πρέπει να μείνεις αφιερωμένος σε κάτι για πολύ καιρό και να σκάψεις πολύ για να το ανακαλύψεις. Και αυτό ισχύει για σχέσεις, καριέρα, δημιουργία ενός τρόπου ζωής που να σου ταιριάζει, στα πάντα. “
Παρόλο που πολλές φορές, ιδίως στην αρχή, σκεφτόμουν “Εντάξει, Μαρκ, φιλαράκο, μας τα είπαν κι άλλοι αυτά”, τελικά ο Μαρκ Μάνσον έχει καταφέρει να περάσει κάτι πολύ απλό αλλά πολύ σημαντικό μέσα από το βιβλίο του:
“Είστε ήδη σπουδαίοι, επειδή μπροστά στην ατέλειωτη σύγχυση και το βέβαιο θάνατο, εσείς είστε αυτοί που επιλέγετε σε τι να δίνετε σημασία και σε τι όχι”.
To βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Έσοπτρον, σε μετάφραση Θωμά Μαστακούρη. Σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο σας προσφέρουμε 20% έκπτωση για την αγορά του από το e-shop του εκδοτικού. Προσθέστε τον κωδικό FOTEIN20 στο Checkout Και θα έχετε 20% έκπτωση!
What do you think?