Από τα σόου των διασημότερων σχεδιαστών μέχρι τη high street fashion, και από τα βιβλία όπως Lean in και #girlboss μέχρι τα (πολλά πλέον) sites για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα ο φεμινισμός είναι τάση.
Πώς ξεκίνησε (ξανά) όμως η κουβέντα αυτή και τι πραγματικά σημαίνει φεμινισμός σήμερα;
Είναι 2012 και στο Tedx Euston η Chimamanda Ngozi Adichie μιλάει για το τι θα πει φεμινισμός και πώς ακόμα και η έννοια αυτή έχει γίνει στερεότυπο…
Είναι 2014 και η ομιλία κυκλοφορεί σε βιβλίο – έπειτα ήρθε η περίληψη αποσπασμάτων από αυτή στο τραγούδι Flawless της Beyonce
Kai φτάνουμε στο T-Shirt We Should All Be Feminists που παρουσίασε στο Spring and summer line του Dior στη Fashion Week του 2016 η Maria Grazia Chiuri, η πρώτη γυναίκα καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου,
και ο φεμινισμός είναι (και πάλι) επίκαιρος.
Αν έχετε παρατηρήσει πολλά περιοδικά κάνουν λόγο γι’ αυτό το νέο κύμα φεμινισμού ενώ σχεδιαστές και μεγάλοι όμιλοι όπως η Inditex έχουν ακολουθήσει αυτή την τάση. Στο Stradivarius υπάρχει μια ολόκληρη σειρά με slogan t-shirts και μπλουζάκια ή φούτερ με badass ατάκες θα βρείτε και στα Pull & Bear, Bershka κ.ά. ακόμα και brands που ως τώρα αντιμετώπιζαν τα κορίτσια μόνο ως αντικείμενα πόθου.
Με γυναίκα υποψήφια πρόεδρο στην Αμερική, μια Γερμανίδα να κινεί τα νήματα της οικονομίας της Ευρώπης και περισσότερες γυναίκες από ποτέ στις λίστες του Forbes (και όχι μόνο) με τους “πιο πλούσιους κάτω από 30 κ.λπ. . start-uppers ή μη), οι γυναίκες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις ηγεσίας. Τι το καινούριο λέει λοιπόν η Adichie στο βιβλίο αυτό και γιατί μιλάμε ξανά για φεμινισμό όταν *υποτίθεται* πως η ισότητα είναι πλέον δεδομένη;
Μάλλον γιατί δεν είναι. Μπορεί κάποιες θέσεις να έπαψαν πια να είναι ανδροκρατούμενες, όμως οι εταιρείες αλλά και οι κοινωνίες εξακολουθούν να έχουν διπλά standards και άλλες προσδοκίες για άνδρες και γυναίκες.
Στο άρθρο για τη Σοφία Αμορούζο, σχετικά με το τι θα πει #girlboss και πώς να το καταφέρει κανείς, έλαβα σχόλια του τύπου “Boss είναι ανδρική έννοια και έχει αρνητικό χαρακτήρα” “δεν είμαστε girls είμαστε γυναίκες” που δείχνουν πόσο πολύ κολλάμε στα στερεότυπα και αντί να τα ξεπερνάμε τα αναπαράγουμε.
Κι όμως φεμινισμός πλέον δε σημαίνει ότι απαρνιέσαι τη θηλυκή σου πλευρά ούτε ότι είσαι εξοργισμένη με όλο τον κόσμο επειδή είναι άδικος, δεν κάνεις αποτρίχωση ή μισείς τους άνδρες. Σημαίνει να αναγνωρίζεις τα στερεότυπα και να προσπαθείς να τα ξεπεράσεις, να βοηθάς να εξαλειφθούν οι αδικίες και οι ανισότητες στους ρόλους των δύο φύλων είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα.
“We must raise our daughters differently. We must also raise our sons differently…”
and also “Masculinity is a hard, small cage, and we put boys inside this cage.”
“Some people ask: ‘Why the word feminist? Why not just say you are a believer in human rights, or something like that?’ Because that would be… a way of pretending that it was not women who have, for centuries, been excluded. It would be a way of denying that the problem of gender targets women.”
Αυτά από μένα! Τι γνώμη έχετε; Αρκούν ένα βιβλίο, ένα μπλουζάκι και μια ομιλία να μας βάλουν σε σκέψεις για ένα τέτοιο θέμα; Στην εποχή όπου ίντερνετ, μόδα και youtube έχουν τη δυναμική να φτάσουν σε πολύ περισσότερο κόσμο από ό,τι θα είχε ένα δοκίμιο π.χ., νομίζω πως ναι, είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα.
Αν θέλετε διαβάστε το βιβλίο της Adichie είναι πολύ μικρό ή ακούστε την ομίλια της για περισσότερα και αναζητήστε και τα πολυβραβευμένα μυθιστορήματα της ίδιας.
Photos of me: Anna Antoniadou – Via Dell’ Anna
T-Shirt: Stradivarius
Athleisure pants: Rana Fashion Spot Rhodes
What do you think?