Simoni Textile Designs – εσείς τι ξέρετε για τον αργαλειό;

Home / LIFE / Simoni Textile Designs – εσείς τι ξέρετε για τον αργαλειό;
αργαλειός

Μια από τις πιο αγαπημένες μου αναμνήσεις από όταν ήμουν μικρή ήταν όταν πηγαίναμε στο χωριό της μαμάς μου στην Ήπειρο να βλέπω τη γιαγιά μου να υφαίνει στον αργαλειό φλοκάτες, κουρελούδες και ένα σωρό πράγματα. Γι’ αυτό μέχρι και σήμερα αγαπώ τα υφάσματα, τις υφές και ό,τι έχει να κάνει με αυτά. Έτσι, όταν βρήκα ένα νέο κορίτσι από την Κύπρο που φτιάχνει πανέμορφα πράγματα στον αργαλειό θέλησα να μάθω περισσότερα και να τα μοιραστώ μαζί σας.

simoni textile

Η Σιμόνη αγαπάει την υφαντική και συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνική με μοντέρνα στοιχεία για να δημιουργήσει υπέροχα αντικείμενα για το σπίτι ή αξεσουάρ μόδας, με φυσικά υλικά και έμπνευση από το περιβάλλον αλλά και τις τάσεις της μόδας!

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η Σιμόνη και τι ακριβώς κάνει:

Σιμόνη πες μας, τι ακριβώς κάνεις;

Σχεδιάζω και υφαίνω υφάσματα στον αργαλειό, και μετά τα αξιοποιώ για να φτιάξω αξεσουάρ μόδας όπως: τσάντες, φουλάρια, σκουλαρίκια, καρφίτσες και δαχτυλίδια, και αξεσουάρ σπιτιού, ὀπως μαξιλάρια, coasters, διακοσμητικά τοίχου και πουγκάκια λεβάντας, όλα φτιαγένα στον αργαλειό από εμένα.

Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στην τεχνική του αργαλειού;

Βρήκα την ιδέα του να φτιάχνεις ένα υφαντό από την αρχή συναρπαστική και αυτός είναι ο κὐριος λόγος που με τράβηξε στη τεχνική του αργαλειού. Υπάρχει μια χρονοβόρα διαδικασία μέχρι να περαστούν οι κλωστές και να είναι έτοιμος για ύφανση ο αργαλειός και πρέπει να έχεις πολύ υπομονή, όμως κάθε φορά που φτιάχνω κάτι καινούργιο ανυπομονώ να δω το αποτέλεσμα και γι’ αυτὀ δεν με απασχολεί καθόλου το ότι μου παίρνει πολύ χρόνο.

Μου αρέσουν πολύ τα χρώματα και οι υφές και η τεχνική του αργαλειού συνδυάζει και τα δύο με ένα μοναδικό τρὀπο. Για μένα το τελικό αποτέλεσμα του υφάσματος είναι κάτι μαγικό.

 Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αργαλειό; Και πώς;

Ξεκἰνησα να ασχολούμαι με τον αργαλειό για πρώτη φορά το 2006, στο πανεπιστήμιο του Middlesex στο Λονδίνο, όπου και σπούδασα Textile Design  δηλαδή σχεδιασμό και δημιουργία υφασμάτων, με ειδίκευση στην δημιουργία υφασμάτων στον αργαλειό. Διἀλεξα να ασχοληθώ με τον αργαλειό, μετά απὀ την επίσκεψη  μου σε Βρετανικά πανεπιστήμια, κατά την διάρκεια του foundation course μου στη σχολή Αιγαία στη Λευκωσία.

Πόσο δύσκολο είναι και ποια είναι η διαδικασία;

Είναι αρκετά δύσκολο γιατί η διαδικασία είναι αρχικά χρονοβόρα: αρχικά, πρέπει να διαλέξω τη χρωματική παλέτα της συλλογής μου, να σχεδιάσω το ύφασμα στον υπολογιστή και να περάσω τις κλωστές στον αργαλειό. Όταν κάνω όλα αυτά τότε μπορώ να ξεκινήσω την ύφανση.

Πόση ώρα, περίπου, παίρνει η δημιουργία ενός προϊόντος στον αργαλειό;

Εξαρτάται απὀ το προϊόν. Περνώ τις κλωστές στον αργαλειό για περισσότερο από ένα προϊόν κάθε φορά, επειδή έτσι εξοικονομώ χρόνο. Μόνο για το πέρασμα των κλωστών, μπορεί να χρειάζομαι πάνω από μια βδομάδα, σε σχέση με το πόσο μακρύ και πόσο πλατύ είναι ένα υφαντό.

σιμόνη

Γιατί, πιστεύεις, ο αργαλειός δεν χρησιμοποιείται τόσο σαν τρόπος δημιουργίας;

Είναι αρκετά χρονοβόρος και πολύπλοκος τρόπος δημιουργίας, επίσης πρέπει να αποκτήσεις αργαλειό που πλέον είναι δυσεύρετος, ειδικά εάν σε ενδιαφέρει η παραδοσιακή υφαντική. Ο δικός μου αργαλειός είναι από την Αμερική και έχει πιο μοντέρνα μορφή και πιο επαγγελματική λειτουργία που σε βοηθά να φτιάχνεις πολύπλοκα μοτίβα και να χρησιμοποιήσεις διάφορες τεχνικές.

Τι υλικά χρησιμοποιείς;

Για κάθε συλλογή χρησιμοποιώ διαφορετικά υλικά. Συνήθως οι κλωστές που χρησιμοποιώ είναι από βαμβάκι, λινό και μαλλί, αλλά μου αρέσει να συνδυάζω και άλλα υλικά όπως δαντέλες και χάντρες και κλωστές με υφές και glitters.

simoni designs

Ακολουθείς τις χρωματικές τάσεις της κάθε χρονιάς;

Μου αρέσει να μελετώ τις χρωματικές τάσεις της κάθε χρονιάς, και αρκετές φορές με επηρεάζουν. Άλλες φορές ανακαλύπτω τους δικούς μου χρωματισμούς μέσα από μελέτες που κάνω εγώ, σε σχέση με τη θεματολογία της κάθε συλλογής.

Πόσο δεκτική είναι η νέα γενιά σε κάτι τόσο παραδοσιακό και ιδιαίτερο;

Εξαρτάται από το άτομο. Υπάρχουν νέοι που εκτιμούν την παράδοση και οτιδήποτε χειροποίητο. Προσπαθώ τα αξεσουάρ που φτιάχνω να είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες για να μπορούν να τα εκτιμούν όλοι. Υπάρχει ανταπόκριση, οι περισσότεροι ενθουσιάζονται όταν ακούσουν ότι τα υφάσματα τα υφαίνω εγώ στον αργαλειό.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Ένα από τα σχέδια μου γίνεται πραγματικότητα τώρα. Ανοίγω το δικό μου κατάστημα στην Λευκωσία, όπου μπορείτε να βρείτε τα αξεσουάρ μου. Είναι ένα όνειρο που είχα από καιρό στο μυαλό μου, και χαίρομαι που πραγματοποιείται! Τα επόμενα μου σχέδια είναι να προωθήσω την δουλειά μου στο εξωτερικό.

Θα βρείτε τη Σιμόνη:

Simoni Textile Designs shop:  Aγίας Ελένης αρ.11, Λευκωσία 1061.

Τηλέφωνο: 99559963

email: info@simonitextiles.com

website: www.simonitextiles.com

Facebook page: Simoni Textile Designs

 

a secret for my readers only: έχω ήδη ξεκινήσει να κάνω έρευνα για την παραδοσιακή τεχνική του αργαλειού που έχουμε εδώ στη Ρόδο, και θα πάω σύντομα να δω από κοντά ένα εργαστήριο 🙂 Θα μάθετε φυσικά τα πάντα από πρώτο χέρι 🙂 

What do you think?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.