Αλλάξτε δύο λέξεις
LIFE

Αλλάξτε δύο λέξεις και θα αλλάξει η ψυχολογία σας!

Ο τρόπος που μιλάμε καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας, την ψυχολογία μας αλλά και το πόσο επιτυχημένοι θα είμαστε σε διάφορες πτυχές της ζωής μας.

Αυτό λένε πολλές έρευνες που συνδυάζουν τη γλωσσολογία και την ψυχολογία έχουν δείξει ότι η χρήση συγκεκριμένων λέξεων συνδέεται στενά με τη διάθεση και την αποτελεσματικότητά μας σε σημαντικά πεδία της καθημερινής και της επαγγελματικής μας ζωής.

Έτσι, με το να αλλάξουμε κάποιες λέξεις που χρησιμοποιούμε ή να υιοθετήσουμε κάποιες νέες εκφράσεις μπορούμε να κάνουμε μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία και την καριέρα μας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Stanford Bernard Roth, η γλώσσα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τους στόχους μας. Στο βιβλίο του, The Achievement Habit, ο Roth προτείνει διάφορες εκφραστικές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε πιο χαρούμενοι και επιτυχημένοι.

Δυο από τις πιο εύκολες είναι το να αλλάξετε δύο λέξεις:

  1. Αντικαταστήστε το «αλλά» με το «και»

Σίγουρα έχετε πει αρκετές φορές «Θέλω να πάω μια βόλτα αλλά έχω δουλειά να κάνω».

Αντίθετα, ο Roth προτείνει να λέμε «Θέλω να πάω μια βόλτα και έχω δουλειά να κάνω».

Η λέξη «αλλά» δημιουργεί, ενσυνείδητα και ασυνείδητα μια σύγκρουση (και κάποιες φορές ένα λόγο) να επιλέξετε το ένα από τα δύο πράγματα. Όμως συνήθως είναι δυνατόν να κάνετε και τα δύο, απλώς με κάποιο άλλο τρόπο, π.χ. να πάτε μια πιο σύντομη βόλτα και να προλάβετε και τη δουλειά σας.

Στο μεταξύ, όταν χρησιμοποιείτε το «και», το μυαλό σας αρχίζει ήδη να σκέφτεται πώς θα μπορέσει να συνδυάσει και τα δύο προετοιμάζοντας ήδη υποσυνείδητα τις λύσεις. αλλάξτε δύο λέξεις

  1. Αντικαταστήστε το «πρέπει» με το «θέλω»

Αυτό θα σας κάνει να θυμηθείτε γιατί «πρέπει» να κάνετε κάτι. Ένα απλό παράδειγμα: όταν ξαναπιάσετε τον εαυτό σας να λέει «Πρέπει να πάω γυμναστήριο» πείτε «Θέλω να πάω γυμναστήριο».

Έτσι, θυμίζετε στον εαυτό σας τον ουσιαστικό λόγο για τον οποίο κάνετε κάτι, είτε αυτό είναι η άσκηση, είτε η δουλειά, είτε οτιδήποτε άλλο. «Θέλω να πάω στη δουλειά (γιατί θέλω να πληρωθώ στο τέλος του μήνα και να πάρω το τάδε βιβλίο ή γιατί η δουλειά μου είναι δημιουργική κ.ο.κ.)

Αυτή η άσκηση, σύμφωνα με τον Roth, μας θυμίζει ότι τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι επιλογές μας και πως ακόμα και κάποια φαινομενικά δυσάρεστα ή βαρετά πράγματα μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Αλλάξτε δύο λεξεις

Και οι δύο αυτές μικρές αλλαγές βασίζονται σε μια στρατηγική επίλυσης προβλημάτων που βοηθάει το άτομο να προκαλέσει τους μηχανισμούς της σκέψης του και να δει την ουσία των πραγμάτων.

Δοκιμάζοντας δηλαδή να εκφράσουμε το ίδιο δίλημμα ή την ίδια κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, αρχίζουμε ήδη να σκεφτόμαστε τη λύση του και αποκτούμε περισσότερο έλεγχο στη ζωή και τις επιλογές μας.

Σύμφωνα με τον Roth: «Η εμπειρία του να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου θα αλλάξει την πραγματικότητά σου και θα σου δώσει τη δύναμη να προχωρήσεις σχεδόν σε όλα όσα θέλεις πραγματικά να αλλάξεις».  

#loveyourlifeorchangeit και αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η συγκεκριμένη φαίνεται να είναι μια καλή αρχή!

Δείτε ακόμα 7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε τον Ιανουάριο για μια επιτυχημένη και δημιουργική χρονιά!

 

4 Comments

What do you think?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: