Τήλος – σαν καλοκαίρι από τα παιδικά μας χρόνια

Home / TRAVEL / Τήλος – σαν καλοκαίρι από τα παιδικά μας χρόνια
τήλος

Η Τήλος είναι ένα μικρό νησί σε απόσταση 2 ωρών από τη Ρόδο, ήσυχο, όμορφο και γραφικό, που θα σας θυμίσει τις διακοπές των παιδικών σας χρόνων! Εγώ σίγουρα έτσι ένιωσα αφού πήγα με τις τρεις πρώτες μου φίλες, τις συμμαθήτριές μου από το νηπιαγωγείο!

Όμως πραγματικά το νησί θα μπορούσε να έχει βγει από τα βιβλία της Άλκης Ζέη ή της Ζωρζ Σαρή…

Η Τήλος προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές αλλά και για μικρές μονοήμερες αποδράσεις από τη Ρόδο ή τα άλλα Δωδεκάνησα. Αν έχετε λοιπόν μόνο 2 ή 3 μέρες στην Τήλο:

Μείνετε στα Λιβάδια, το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Εδώ υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω ακριβώς στο κύμα, που χωρίζονται από τη θάλασσα με ένα μικρό ασφαλή πεζόδρομο που είναι υπέροχος για βόλτα το σούρουπο.

τήλος λιβάδια

Εδώ υπάρχουν λίγες αλλά ποιοτικές ταβέρνες (εμείς φάγαμε στη Γοργόνα με την υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο) και ένα δύο πολύ ωραία μπαράκια για ένα χαλαρό βραδυνό κοκτέιλ ή μια παγωμένη μπιρίτσα.

τήλος φαγητό

τήλος διασκέδαση

Να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Μεγάλο Χωριό. Εδώ βρίσκεται και το Μουσείο των Νάνων Ελεφάντων, μια που στην Τήλο έχουν βρεθεί σημαντικότατα απολιθώματα αυτού του σπάνιου είδους.  Το μουσείο είναι μικρούλι αλλά πολύ ενδιαφέρον: σύμφωνα με τους ειδικούς, το νησί ήταν κάποτε ενωμένο με τα μικρασιατικά παράλια. Όταν μετά από έκρηξη ηφαιστείου το νησί χωρίστηκε από τη στεριά, οι ελέφαντες έπρεπε να εξελιχθούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο νέο τους περιβάλλον και έτσι… έγιναν νάνοι!

τήλος νάνοι ελέφαντες

Στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού θα πιείτε φανταστικό καφέ [ακόμα και αν είστε περίεργοι με τον καφέ σας όπως μερικοί 😉 ] με ακόμα πιο φανταστική θέα και θα μάθετε τα πάντα για τα επόμενα (και τα προηγούμενα) πανηγύρια του νησιού.

τήλος

τήλος

Είχα αφήσει τη μηχανή μου σε overexposure για να πιάσει αυτό το εκτυφλωτικό λευκό φως του ελληνικού καλοκαιριού που λατρεύω!

τήλος

τήλος

Μετά από τη στάση σας στο Μεγάλο Χωριό, κατευθυνθείτε οπωσδήποτε προς το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Η διαδρομή είναι απαιτητική, με στροφές και ανηφόρα αλλά η θέα στο Αιγαίο είναι μοναδική. Και η όαση δροσιάς που νιώθεις κυριολεκτικά μόλις πατάς το πόδι σου στο προαύλιο της Μονής είναι ένα θαύμα από μόνη της.

αγ. παντελεήμονας τηλος

Μια περίκλειστη μονή που χτίστηκε στα ερείπια αρχαίου ναού του Ποσειδώνα και συντηρείται με πολλή προσοχή και αγάπη από τους μοναχούς. Θα σας κάνουν εντύπωση τα αιωνόβια πλατάνια, τα βοτσαλωτά δάπεδα, οι λαβύρινθοι από παρεκκλήσια.

τήλος

Στη συνέχεια κατηφορίστε για ένα μπανάκι στην παραλία της Ερίστου, που δεν είναι οργανωμένη αλλά μπορείτε να ξαπλώσετε κάτω από τα αρμυρίκια όπως όταν ήσασταν παιδιά.

τήλος

Και τέλος, μετά από ενα πέρασμα για ουζάκι στον Άγιο Αντώνιο, το μικρό λιμανάκι στη δυτική πλευρά του νησιού, κατευθυνθείτε προς το ατμοσφαιρικό Μικρό Χωριό, ένα εγκαταλελειμένο χωριό στο οποίο πλέον λειτουργεί μόνο… ένα μπαρ.

Με οδηγό σας την διάθεση για περιπέτεια και την ανεμελιά των διακοπών, στην Τήλο μπορείτε να ανακαλύψετε μυστικά και ομορφιές για πολύ απαιτητικούς…

τήλος

τήλος

τήλος

Η Τήλος είναι ένα πολύ “πράσινο” νησί, με την έννοια της καθαρής ενέργειας. Μπορεί στη Χάλκη να υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάνελ που τροφοδοτούν τις κολόνες του δρόμου, η Τήλος όμως προβλέπεται πως σύντομα θα γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου με δράσεις που έχουν ήδη αποσπάσει σημαντικότατα βραβεία καινοτομίας και βιωσιμότητας.

Εδώ υπάρχουν επίσης πολλά χαρτογραφημένα μονοπάτια με διαδρομές ποικίλης διάρκειας και δυσκολίας που αξίζει να εξερευνήσετε!

Ένα μικρό νησάκι με πολλά κρυμμένα όμορφα μυστικά, τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των Δωδεκανήσων και μια υπέροχη ατμόσφαιρα από άλλη εποχή!

τήλος

τήλος

τηλος αστυνομια

What do you think?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.